Siirry pääsisältöön

Käytettyjen korujen oikeaoppinen säilytys ja hoito

Hei siellä, toinen korujen ystävä! Oletko koskaan miettinyt, miten pidät käytössä olevat korusi loistavina vuodesta toiseen? Korujen kauneuden ylläpitämiseksi ne tulisi säännöllisesti puhdistaa. Saatat myös harkita käytettyjen korujen ostamista, jolloin oikeita hoitotapoja noudattamalla saat ostoksesi täysin uuteen loistoon.

Tässä tulee kattava opas, joka vastaa yleisimpiin kysymyksiin liittyen eri materiaaleista tehtyjen korujen hoitoon ja säilyttämiseen. Tärkeintä on muistaa, että oikeaoppinen koruista huolehtiminen pidentää niiden käyttöikää tuntuvasti.

timanttisormus samettikankaalla

 

Miten korut tulee puhdistaa?

Korujen puhdistaminen on tärkeää, mutta muista, että lempeys on valttia. Käytä pehmeää ja mahdollisesti kosteaa liinaa pyyhkiäksesi sormenjäljet ja muut likajäämät pois. Kultasepänliikkeistä ja erikoisliikkeistä on myös ostettavissa erikoispuhdistusliinoja ja esimerkiksi erityisesti kullalle tai hopealle suunniteltuja puhdistusaineita. Jotkut ovat käyttäneet kulta, tai hopeakorujen kirkastamiseen jopa valkaisevaa hammastahnaa, mutta tätä emme suosittele sillä tahna saattaa jäädä kiinni korun pieniin yksityiskohtiin.

Miten hopeakoru puhdistetaan?

Hopeakorut tummuvat, eli hapettuvat ajan saatossa. Oikeaoppisella huollolla koruista kuitenkin saa lähes uudenveroisia. Hopeakorujen puhdistus onnistuu erikoistuotteiden lisäksi ihan tavallisella astianpesuaineella, tai saippualiuoksella joka poistaa rasvan ja lian. Korua voi harjata samanaikaisesti hellällä liinalla tai pehmeällä harjalla. Varo naarmuttamasta korujasi. Lisäksi korut tulee käsittelyn jälkeen huuhdella runsaalla vedellä ja kuivata hyvin. Huomioi, että astianpesuaine ei tehoa tummimiseen.

Miten kulta- tai timanttikoru puhdistetaan?

Timantti- ja kultakoruja kannattaa itse puhdistaa säännöllisesti. Yksinkertaiset, käytössä olevat kultakorut voit pestä aina, kun otat ne pois päältä. Käytä esimerkiksi saippuaa tai Fairya. Älä käytä hankaavia aineita, ettet pilaa koruasi. Jos et ole varma mitä pesuainetta korusi kestää, ota yhteyttä kultaseppään ja kysy apua. Kihla- ja vihkisormukset sekä muut arvokorut tulisi käyttää kultasepällä puhdistuksessa kerran vuodessa, mikäli käytät niitä säännöllisesti. Kultasepät käyttävät mm. ultraäänipesuria korujen saattamiseen uudenveroisiksi. Puhdistuksen yhteydessä korut kiillotetetaan ja niihin tehdään suojaus. Timanttien istutukset voi tarkastuttaa ja vahvistaa erillispyynnöstä.

Miten pronssikoru puhdistetaan?

Pronssi on materiaalina kuparin, tinan ja sinkin seos. Se tummuu nopeammin kuin osa muista jalometalleista. Pronssikoruja pyritään suojaamaan lakkapinnalla, joka ehkäisee materiaalille ominaisen tumman värin tarttumista muualle. Lakkapinta kuitenkin kuluu käytössä ja saattaa heikentyä kemikaalien vaikutuksesta. Pronssikorun puhdistus on kuitenkin melko helppoa. Puhdista pronssinen koru veteen sekoitetussa astianpesuaineessa. Tämän jälkeen huuhtele ne runsaalla vedellä ja kuivaa huolellisesti pehmeällä liinalla. 

Miten helmikorut puhdistetaan?

Helmikoruja on huollettava oikeaoppisesti, jotta ne säilyisivät kauniina vuodesta toiseen. Pyyhi helmikoru heti käytön jälkeen pehmeällä kankaalla lian poistamiseksi. Helmet voi pestä pari kertaa vuodessa myös astianpesuliuoksella haaleassa vedessä kultakorujen tavoin, mutta muista huuhdella ja kuivata koru huolellisesti. Helmikorun voi käyttää kultasepänliikkeessä huollettavana, jolloin sen punonta tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa.

Ulkoiset kemikaalit saattavat ajan myötä heikentää helmen väriä, mutta aktiivinen huolenpito auttaa ennaltaehkäisemään vaikutusta. Huomioi, että helmikoru ei myöskään pidä vedestä tai hikoilusta. On myös tärkeää on olla säilyttämättä helmikoruja samassa paikassa, tiiviisti muiden korujen kanssa. Lisäksi oikean tavan mukaan helmet puetaan ylle viimeisenä ja riisutaan pois ensimmäisenä.

 

SINUA VOISI KIINNOSTAA: Miksi ostaa koru verkkokaupasta?

 

Miksi korut pitää riisua suihkun tai urheilun ajaksi?

Korujen ehdottomia vihollisia ovat kosteus ja kemikaalit. Riisu korut poissa suihkussa ja uimassa käydessä, äläkä suihkuta niiden päälle hiuslakkaa, deodoranttia tai hajuvettä. Nämä aineet voivat haalistaa ja vahingoittaa korujasi. Etenkin helmikorut ovat herkkiä reagoimaan kemikaaleihin. Myös liiallinen hikoilu voi olla koruille haitallista, joten ota ne pois urheilun ajaksi. Osa urheilulajeista aiheuttavat myös mekaanista rasitusta korullesi ja voivat naarmuttaa korujasi tuntuvasti.

Voiko korujen kanssa mennä nukkumaan?

Kaikki korut on yleensä hyvä riisua ja ottaa pois nukkumaan mennessä. Moni saattaa yön aikana vaihtaa asentoaan useasti jolloin esimerkiksi korvakorujen pienet tapit, tai sormusten runko-osat saattavat joutua rasitukselle tai peräti vääntyä pilalle. Nukkuminen saattaa altistaa korusi myös ylimääräiselle hikoilulle tai petivaatteita vasten tapahtuvalla hankaukselle. 

Miten koruja tulisi säilyttää?

Säilytä korusi järjestyksessä. Pidä mielessä, että eri metallit ja jalokivet voivat reagoida keskenään, joten säilytä ne erillään toisistaan. Etenkin helmikorut ovat erityisen herkkiä naarmuuntumaan ja värjäytymään, joten suosi pehmustettuja korulippaita, tai kangaspusseja. Näin estät turhat naarmut ja pidät korut turvassa. Ketjulliset korut kannattaa ripustaa tai kietoa pehmeän korutyynyn ympärille, jotta ne eivät mene solmuun.

Koruja ei tulisi säilyttää kylpyhuoneessa tai yöpöydän laatikossa vailla erillistä suojaa. Kosteus ja kemikaalit eivät tee hyvää koruillesi. Väljä säilytystilaa taas sallii mekaanisen kulumisen ja edesauttaa naarmujen syntyä. Älä säilytä koruja myöskään lasten tai lemmikkien ulottuvissa, tai äärilämpötiloissa.

Kuinka säilytyksessä solmuun mennyt koru avataan?

Kaulakorut kannattaa säilyttää niin, että niiden lukko on kiinni. Näin ketju ei mene solmuun turhan usein. Mikäli korusi ketju mene solmuun laita se lautaselle ja kaada päälle hieman vauvaöljyä. Avaa solmukohdan ohuen neulan avulla niin, että höllennät solmua sen keskikohdasta kevyesti.

Voiko korujen kanssa pestä kädet tai laittaa ruokaa?

Ei periaatteessa, sillä Kaikki korut ovat arkoja reagoimaan ulkoisten kemikaalien ja aineiden kanssa. Monet ruokatarvikkeet sisältävät rikkiä, kun taas siivous- ja puhdistusaineet pitävät sisällään muita koruille haitallisia kemikaaleja. On hyvä huomioida, että siivouksessä käytettävien kumihanskojen materiaali ei sovi yhteen hopean kanssa.

Älä unohda tarkistaa likaa tai vikaa!

Tarkasta korujesi kunto säännöllisesti. Varmista, että lukot ja kiinnitykset ovat tiukat, eikä jalokiviä ole löystynyt. Jos löydät vikaa tai vikaa, vie koru ammattilaiselle korjattavaksi ennen kuin on liian myöhäistä. Käytettyjä koruja ostaessasi, muista myös niiden välitön huolto korun yleisilmeen parantamiseksi. Käytettyjä koruja voit ostaa esimerkiksi meiltä, Huutokaupat.comista.

Lue lisää juttuja